Translate

23 Ekim 2011 Pazar

YENİÇERİ (3)

YENİÇERİ (3)



Ümit Kireççi'nin Yeniçeri'nin esrarına tuttuğu ayna üçüncü bölümüyle perdeyi kapıyor.

İlk bölümde Amerikan çizgi romanına ve ulusal bir süper kahramanımızın olmayışına değinip giriş yapmış, ikinci bölümde Yeniçeri öyküsünü 32 kısım tekmili birden anlatmıştık. Şimdi kaldığımız yerden devam ediyoruz:

Öykü böyle. Bilmem size tanıdık gelen şeyler var mı? Doğu-batı arası köprü, irticacı subaylar, Atatürk’ün mirasını yıkmak isteyen aşırı islamcılar, camiiden yönetilen yıkım ve felaket, inanç adı altında kötülük, inanç karşıtı gibi görülen ama camiide Allah önünde secde eden laik insanlar, Balkan ve Orta-doğuya yayılabilecek savaş, gericilik, için için kaynayan Güneydoğu...

Açıkçası öyküyü parçalara ayırdığımızda karşımıza Amerika’nın Türkiye politikasına dair güçlü veriler çıkıyor. Ya da iyi yumuşak bir deyişle bizim yaşadıklarımızın çarpıtılmış bir aynası. Ancak kesin olan Türkiye’nin AB’ye girme sürecinde Amerika’nın desteği, aşırı uç İslamcı kesime karşı mücadelesine yardımları, PKK vs... tepkisi, Apo’nun yakalanması, Irak ve Kıbrıs konularında bariz bir şekilde yanımızda oluş mesajlarının ipuçları 4 yıl önce yazılmış bu öyküde karşımıza çıkıyor.

Dahası Bosna üzerinden bütün Balkanlar ve Kuzey Irak’ta Türk nüfusu gerçeğiyle dinsel bağların olası bir Türkiye karmaşasında dünyayı nasıl etkileyeceği öngörüsü öyküye yine aynı oranda yansımış durumda.

Bu nedenle ben bu öyküyü basit bir kurmaca olarak ele alamıyorum. Hele ki serinin diğer öyküleriyle kıyaslanınca bu hiç olmuyor. Kaldı ki takip edenler Marvel’ın yayınladığı ELECTRA dergisinde, orta-doğuya dair birtakım mesajların verildiğini ve hatta o dönem Başbakan olan Bülent Ecevit’in birebir çizilerek ağzından yazılar yazıldığını hatırlarlar.

Bununla beraber aynı günlerde JLA’nın 2000 yılı temmuzunda başlayan, 43 – 46 sayıları arasında yine çok yakın bir öykü ele alınmıştır. Ortadoğulu terörist Ra’s al Ghul (Batman’nın ezeli düşmanı) barış görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde eyleme geçer. Öykü adı: BABİL KULESİ.
( Öykü İncilden: Hani Babilliler tanrı katına ulaşmak için kule inşa ederler. Hani Tanrı kızar ve kuleyi yıkar. Dahası dünyada tek lisan varken insanların dillerini de karıştırır... İletişim sorunu yaratır ya... Öykü ona öykünmüş.(Babil Iraktadır duyurulur).

Ra’s al Ghul, dünya lisanlarını yok eder. Kendisini engellemesin diye süper kahramanları da bir bir bertaraf eder. Sonra da hazır barış görüşmeleri durmuşken Rhapastan (hayali ülke) sınırından Türkiye’ye kimyasal bomba atmaya kalkışır. Arapsı esmerlikteki insanların yaşadığı bu ülkeyle Türkiye’nin gireceği bir savaş dünyayı içine çekecektir. Neyse ki kahramanlar toparlanır, içeriden ihanete uğramalarına rağmen Türkiye-Rhapastan savaşını durdurarak dünyayı Orta Doğu’dan başlayacak savaştan kurtarırlar.

DC demiş ki haydi üç-beş ülkeden süper kahraman yaratalım. Sen, sen, sen araştırın-yazın.

Şimdi derin bir nefes alarak okuduklarınızı sindirin derim ben...!

İki Türkiye öyküsü, ikisi de yaklaşık aynı mesajları veriyor ve ikisi de DC’nin en çok satan dergisi JLA da yayınlanıyor, aynı yılda. Bu kadarı tesadüf olamaz, sanırım...

Bu öykünün politik alt yapısı hakkında sizleri ikna etmek adına daha fazla şey yazmaya niyetim yok. Zaten bu tezime dair elimde somut kanıt da mevcut değil. Ancak göstergeler bize şu ya da bu şekilde (her sanat eserinde olduğu gibi) bir takım veriler sunuyor. Yorumun doğru olup olmadığı okuyanların sayısının artması ve düşüncelerini paylaşmalarıyla doğru orantılı.

Biraz düşününce ortaya şu olasılık da çıkıyor:

DC demiş ki haydi üç-beş ülkeden süper kahraman yaratalım. Sen, sen, sen araştırın-yazın. Bu derginin yazarı Brian K. Vaughan araştırmış ve belki basından, belki internetten, belki de yetkili ağızlardan derlediklerini toparlamış; biraz da kendi düşüncelerini serpiştirmiş ve senaryoyu kotarıvermiş. Olamaz mı? Hem de hiç politik bir gönderme yapmak istememiş? Yani olur ya....

İçeriğinde ne bulunursa bulunsun, hayal ettiğimiz olay gerçekleşti. Nihayet bizim, Amerikalıların comics evreninde, ay-yıldızlı bayrağımızı taşıyan bir hero’muz var artık. Hatta bu hero JLA’e davet bile edildi. Hem de bizi görmek istedikleri kriterler ölçüsünde bir temsilci söz konusu. Laik, çağdaş, idealist, modern, inançlı, vatansever ve başarılı...

İlk icraat olarak da Türkiye başbakanını teröristlerin suikastinden kurtararak vatanseverliğini dışa vurur

Şimdi gelelim Yeniçeri heromuzun güçlerini kazanma öyküsüne. Maceranın sonundaki bir bölümde kahramanın kökenlerini anlatan bir orijin öyküsüne de yer verilmiş:

1566 yılında DC okurlarının yakınen tanıdığı iblis Etrigan, İzmit’e yaratık ordusuyla saldırır. Kanuni Sultan Süleyman şanlı ordusuyla karşı koysa da başarısız olur. Bu sırada Merlin ortaya çıkar ve Arthurvari bir Excalibursal buluşla, Kanuninin kılıcını taşa saplar, bir büyü kitabını da yanına bırakır. Etrigan avucunu yalr ve gelecekte dönmek üzere gider.

Yıl 1999 İzmit depremi. Doktor Selma Tolon, depremzedelere yardım ederken yeraltına düşer. Kılıcı ve kitabı bulur, çarşaflı şalvar karışımı, kırmızı üstüne ay-yıldızlı kostümlü Yeniçeri’ye dönüşür, ilk icraat olarak da Türkiye başbakanını teröristlerin suikastinden kurtararak vatanseverliğini dışa vurur.

Aslında dergiyi okuma imkanı bulanlar benimle hem fikir olacaklardır. Çıkış öyküsü fazla basit ve fazla zorlama kurmaca; ancak yer yer türkçe konuşmaların geçmesi, isimlerin türkçe olması inanılmaz bir zevk veriyor. Bir de hayal ettiğimiz gibi kahramanlık merkezi olarak İstanbul yerine İzmit merkez alınmış. Dahası ülkemizi temsil eden süper kahraman da bir kadın olmuş (Ben çok hoşlandım ama acemi çizerler nedense hep bayrak desenli bir erkek kahraman çizmeye eğilimli oldukları için hayal kırıklığına uğramış olabilirler).

Kısacası artık Amerika’da böyle de varız arkadaşlar. Ora okuyucusu Türkiye’yi duydu.Hem de bayrağıyla, kişiliğiyle ve en önemlisi politik kimliğiyle.

Merak edip okumak isteyenlere ek kaynak:

PLANET DC ANNUAL 2000

JLA AUGUST 2000 ANNUAL 4

Anime Sanatı - Anime Pictures anime Images, anime Photos Fantastik Resimler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.

Yaşam Resim Walpaper Galeri Photographic screensavers and wallpaper

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı